Att färgsätta sin fasad

En generell regel vid val av fasadkulör är att ljusa kulörer passar bättre i öppna landskap och mörka kulörer i områden med tät vegetation och granskog. Till mer moderna hus är det ofta tillräckligt med en accentkulör. Till äldre och mer traditionella hus kan det passa med flera accentkulörer t ex en till fönsterbågarna och en annan till fodret runt om.

– Att välja kulör till ett helt hus är ett stort beslut. Kulören skall passa bra till såväl omgivningen som till husets arkitektur, säger Lisbeth Larsen, kulörchef på Jotun. Oavsett om du väljer en neutral färgsättning eller en mer vågad kombination är det viktigt att tänka på att du skall leva med kulören i många år. Men testa ändå att göra små färgförändringar. Överraska gärna med en ny och spännande kulör på entrédörren. Ett bra sätt att önska sig själv välkommen hem på – varje dag!

DemidekkSvartUtvfarg 270x270 Helt moderna hus passar bäst i en stram färgsättning. Grå nyanser förstärker det moderna och bidrar med karaktär till huset på ett elegant men ändå kraftfullt sätt. De grå nyanserna samspelar också bra med naturen och omgivningen – oavsett årstid. Väljer du Demidekk Ultimate helmatt förstärks effekten och du får ett resultat som står sig över tid. Komplettera med en halvblank accentkulör där effekten snarare ligger i glansskillnaden än en dramatisk kulörkontrast. Resultatet är ett diskret uttryck – helt i takt med tidens trender.

Grå, blå och svarta kulörer: För att ditt hus ska upplevas som neutralgrått ska du välja ett färgprov med en varm grå nyans. Vill du ha det varmgrått ska du välja en ännu varmare kulör som nästan går över mot beige. Svarta hus smälter in mot en mörk bakgrund och framhäver detaljer i andra kulörer. Med fördel kan man välja en matt fasadfärg, upplevelsen av den matta ytan förstärks i de mörka tonerna.

Gula kulörerDe finns bara ett fåtal gula kulörer som blir riktigt vackra på ditt hus. Risken är att gula fasadfärger upplevs allt för starka och nästan självlysande. Gula nyanser som är lämpliga för husfasader bör ha en aning rött i sig för att kännas mer naturliga. En ren gul färg, utan det röda inslaget, upplevs ofta som lite grönaktig. För att få en behaglig gul nyans som fungerar på en fasad bör färgen upplevas som smutsig på det lilla färgprovet

Vita kulörerDen vita färgen markerar av tradition att huset är betydelsefullt. Vitt lyfter fram huset och skapar kontrast mot omgivningen. Det framhäver även reliefer, former och skuggeffekter. En vacker vit färg har en gnutta gult och grått i sig. Det är så vi är vana att se de vita utomhuskulörerna. En ren vit färg upplevs som bländande. Utan det gula, men med lite grått i sig, uppfattas den lätt som blåaktig.

JotunUtvHemsidangrondorr 270x270 En röd svensk klassiker eller kanske gult som för tankarna till slott och herrgårdar. Utgå gärna från tidstypiska kulörer om du har ett gammalt hus och se även till områdets karaktär och historia. Tänk på att kulören alltid upplevs starkare och mer kulört på fasaden än på färgsprovet..