Varma och kalla kulörer

Vilka kulörer anses som varma respektive kalla.
Varma kulörer som röd, gul, orange samt olika nyanser av dessa, används både som grundfärger och accenter för att framhäva mer neutrala nyanser och kan få ett utrymme eller en yta att verka mindre än den är. Varma färger anses vara glada, livfulla, inbjudande och stimulerar känslor av upprymdhet, passion.

 

Kalla färger som blå, grön och lila samt nyanser av dessa används ofta för att skapa en harmonisk och avkopplande atmosfär och kan få små utrymmen eller ytor att se större ut än vad de egentligen är. Kalla färger framkallar känslor av frihet, avslappning och kan ha en lugnande effekt.

Alcro 099

 

Vad är NCS?

NCS som färgkommunikationslösning har olika syften. Med hjälp av NCS kan användare så som färgbutikspersonal och andra som arbetar med försäljning utföra kvalificerad färgsättningsrådgivning med kunder.

 

För att undvika missförstånd när det gäller olika färger så togs det 1979 fram ett färgsystem NCS – som infördes som internationell standard. NCS systemet tog ca 20 år att utveckla , är ett logiskt färgsystem som bygger på hur människan ser färg. Med NCS kan alla tänkbara ytfärger beskrivas och ges entydiga NCS-beteckningar. De sex rena färgerna, som är grunden för människans inbyggda förmåga att karakterisera olika färger, är vitt W, svart S, gult Y, rött R, blått B och grönt G – de sex elementarfärgerna. NCS färgbeteckningar grundar sig på hur mycket en viss färg ser ut att likna dessa sex elementarfärger.

 

När du bekantat dig med NCS kan du skapa matchande färgkombinationer utifrån enbart NCS-beteckningar. Med fördjupad kunskap och rätt färgverktyg underlättar NCS arbetet att hitta och diskutera färg.
TipsTrixsNCS 270x270